01 Over ons
HET PAPIER COLLECTIEF

“In de wereld van papier gaan schoonheid en kleurenpracht hand-in-hand met thema’s als duurzaamheid, actualiteit en innovatie. Papier is een fantastisch materiaal dat kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang inspireert.” Aldus een introductie bij een tentoonstelling van het CODA Museum in 2019  “Kunst van papier”.

In deze tekst herkent Het Papier Collectief (2018) zich volledig, een collectief bestaande uit 4 kunstenaars die allen primair gekozen hebben voor het werken met papier. Dit is voor hen een weloverwogen keuze geweest nadat een ieder eerst gewerkt heeft met meer traditionele materialen zoals klei, metaal, hout en textiel. Hoewel sinds enkele jaren papier al aardig geëmancipeerd is door oa. de Coda Papier Biënnales, blijft papierwerken het relatief onbekende stiefkindje in de beeldende disciplines. Er is nu een inhaalslag gaande. Ook zien we dat er gewerkt wordt in combinatie met andere materialen en technieken.

Onze tentoonstelling (2020) in Haarlem, die de titel Puur Papier droeg, was samengesteld uit verschillende papieren objecten, waarbij hier en daar een ander materiaal was toegevoegd ter ondersteuning.

De makers:

Tanja Kuipéri werkt met Japans papier dat door bewerking transparant is gemaakt. Het kwetsbare onzichtbare wordt hierdoor zichtbaar gemaakt. Zie ook haar portfolio op: Tanja-atelier.nl.

Selina Post vindt vervormbaarheid een belangrijke kwaliteit van papier waarvan zij gebruik maakt in haar werk. “Van papier/ karton kun je alles maken: van fragiel tot stevig”.

Margo Rademakers Haar laatste werk “In the Cloud”, is gemaakt van bakpapier, een voor haar nieuw materiaal met vele kwaliteiten. In tegenstelling tot deze grote installatie, werkt Margo ook op kleinere schaal dat o.a. resulteerde in een serie gevouwen broches, potjes, schalen, totems. Zie ook haar portfolio op: Margorademakers.nl.

Divera Schabbing Haar werk toont de vluchtigheid, lichtheid en de vergankelijkheid van ons bestaan. Zij werkt met gescheurd papier, dat oa. resulteerde in een serie portretten.

02 Wij zijn papierkunstenaars
03 Wat wij doen?

Wij produceren Kunst van papier

04 Wij werken met papier

Wij zijn dit collectief begonnen om onze krachten te bundelen